Beveiliging bij internetgebruik is noodzakelijk 2017-06-29T07:36:44+00:00

Dat overkomt alleen een ander!

Beveiliging bij internetgebruik is noodzakelijk

“Security awareness is nihil, durf ik bijna wel te zeggen. Heel vaak hoor je: zoiets overkomt een ander, mij niet hoor! De gevaren en risico’s van cybercrime worden flink onderschat. Dat moeten wij als adviseurs – en niet alleen als branche, maar ook in zijn algemeenheid – bij iedereen op het netvlies zien te krijgen.” Aan het woord is Jeroen Admiraal, directeur bij Driekleur verzekeringen. Zijn adviseurs krijgen in de dagelijkse praktijk bij de klanten steeds vaker met digitale criminaliteit te maken.

Persoonlijke en financiële gegevens liggen gevoelig en zijn daarom vaak het doelwit van cybercriminelen. Daar blijkt lang niet iedereen zich van bewust te zijn. Admiraal maakt zich daar dan ook ernstig zorgen om. Zijn adviseurs stellen het in ieder gesprek met de relaties aan de orde, want er kan nooit genoeg aandacht voor zijn. “Wie al eens te maken heeft gehad met digitale narigheid als virussen, hackers of ransomware (malware die je gegevens ‘gijzelen’ en tegen losgeld pas weer vrijgeven – red.) hoef je niet te overtuigen”, zo weet hij, “het zijn de relaties die denken dat het hun niet zal overkomen, die niet beseffen hoeveel risico ze eigenlijk lopen.”

Fotootje

Zelf hebben ze ook al wel eens een gevalletje cybercrime meegemaakt. “Een van onze schadebehandelaars opende een bijlage bij een mail die er uitzag als een fotobestand. Een plaatje toevoegen is natuurlijk heel gebruikelijk bij schadeclaims. Maar dat bestand bleek een cryptovirus te bevatten dat bestandsnamen kan veranderen, ook in het netwerk. Gelukkig had Missing Piece (de provider van Driekleur – red.) ook al ontdekt wat er gebeurde, en logde automatisch de gebruiker uit om verdere verspreiding te voorkomen. De al aangetaste bestanden werden vanuit de centrale back-up vervangen, en alles was binnen 2 uur weer ‘up and running’. De provider plaatste de afzender van de mail vervolgens op een zwarte lijst zodat die in de toekomst direct geblokkeerd wordt, ook bij anderen.” Het is een verhaal dat Admiraal en zijn adviseurs regelmatig aan de relaties vertellen als sprekend voorbeeld.

Sloten

“Iedereen vindt het heel logisch om zijn bedrijfsgebouw te verzekeren en te voorzien van allerlei diefstalwerende maatregelen zoals goede sloten, alarmsystemen en dergelijke. Maar als het cybercriminaliteit betreft, zit dat nog lang niet bij iedereen tussen de oren. Terwijl de gevaren en risico’s op schade of bedrijfsuitval door cybercriminaliteit vaak veel groter zijn dan bij een inbraak in je pand.” Volgens Admiraal moet er veel meer aandacht komen voor het verhogen van de security awareness. “We vliegen dit soort risico’s op dezelfde manier aan zoals je dat met elk willekeurig ander risico doet.” De adviseurs brengen daarvoor samen met de klant goed in beeld wat de risico’s zijn en wat voor consequenties deze hebben op de bedrijfsvoering als je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Daarbij wordt overigens ook bekeken wat voor financiële consequenties dat kan hebben

Back-up

“En als je dat in kaart gebracht hebt,” vervolgt hij, “bekijken we hoe je de risico’s zoveel mogelijk kunt beperken. Dat kan bijvoorbeeld door beschermende maatregelen te nemen, goede back-ups te maken, eventueel in samenwerking met je provider. Ook bepalen we wat je aan risico’s en gevolgen zelf kunt dragen. En alles wat daar buiten valt, wat je overkomt zonder dat je daar iets tegen kunt doen, daartegen zul je je moeten verzekeren.” Admiraal adviseert om op dezelfde manier om te gaan met cybercrime als met elke andere vorm van criminaliteit: schat je risico’s in, neem preventieve maatregelen en verzeker je tegen onvoorziene calamiteiten. En vergeet niet: goede beveiliging mag best wel wat kosten!

Laat eenvoudig je bedrijfsnetwerk en website scannen

Benieuwd waar jouw kwetsbaarheden liggen? Het is minder dan 3 minuten werk en je ontvangt binnen 24 uur de gevonden kwetsbaarheden.

Doe je Cyber Risico Scan

We sturen je door naar veiligzakelijkinternetten.nl