Over computercriminaliteit 2017-10-03T08:01:45+00:00

Computercriminaliteit! Wat moet je ermee?

Ons land behoort tot de landen met de meeste internetaansluitingen. Nergens anders in Europa maken zoveel mensen gebruik van internetbankieren als in Nederland, schrijft Alert Online. computercriminelen, gespecialiseerd in criminaliteit op of via internet, zijn hier natuurlijk ook van op de hoogte.

Volgens MKB Servicedesk kost computercriminaliteit de Nederlandse samenleving naar schatting jaarlijks 8,8 miljard euro. Die kosten komen vooral voor rekening van het bedrijfsleven. Wie de dupe wordt van digitale dieven, kan dus achterblijven met een flinke schadepost. Een goede reden om je als ondernemer goed te beveiligen.

Ondernemer minder goed beveiligd

Toch verwachten veel kleine ondernemers niet dat ze slachtoffer zullen worden van computercriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Alert online: Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016). Maar sommige internetcriminelen richten zich juist op het deze ondernemers. Ze weten dat grotere bedrijven de beveiliging beter op orde hebben.

Ondernemers blijken vooral een geliefd doelwit voor cryptoware-aanvallen waarbij de computer of server wordt geblokkeerd en pas vrijgegeven als de eigenaar een bedrag betaalt. Ondernemers beschikken over voldoende middelen en willen direct doorwerken. Ze betalen al snel het bedrag zodat de criminelen de data weer herstellen, aldus Alert Online.

Cybersecurity skills

Er zijn een aantal cybersecurity skills die kunnen voorkomen dat computercriminelen hun gang kunnen gaan. Maar er valt op dat gebied nog wel wat winst te behalen voor ondernemers. Zo schatten medewerkers hun eigen skills om een veilige wifi-verbinding te realiseren lager in dan werknemers van het grootbedrijf en ambtenaren. Daarnaast waarderen ze hun eigen vaardigheden om veilig met phishingmails om te gaan lager dan de overige doelgroepen. Ook denken ze niet zo goed te zijn in het maken van veilige wachtwoorden.

Wil je meer weten over computercriminaliteit?

Start de minicursus

We sturen je door naar veiligzakelijkinternetten.nl

Inhaalslag

Verder stelt 10 procent dat zij of hun organisatie (voor zover bekend) nooit back-ups maken. Ook zijn werknemers minder goed in staat om gegevens te beschermen tegen diefstal, verlies en schade door middel van back-ups dan de werknemers binnen het grootbedrijf en de overheid. Kortom, er blijkt een flinke inhaalslag nodig te zijn. Best gek, aangezien de impact van een digitale aanval net zo groot kan zijn als bijvoorbeeld een brand.

Verzekeren

De bestaande verzekeringen zoals een opstal-, inventaris-, bedrijfsaansprakelijkheids- bestuurdersaansprakelijkheids- en CAR-verzekering bieden weinig tot geen dekking bij een cyberaanval. Hiervoor zijn speciale cyberrisicoverzekeringen ontwikkeld. Naast de dekking voor aansprakelijkheid, bieden die ook dekking voor uw eigen schade en mogelijk ondersteuning. Vanuit het ledenvoordelenprogramma van Bouwend Nederland worden nu de verschillende cyberverzekeringen vergeleken en onderzoeken wij de mogelijkheden om, in lijn met de Bouwend Nederland verzekeringsmantels, voor de leden een passende cyberverzekeringsmantel te organiseren. In de tussentijd kunnen onze partners Meeùs Bouw & Infra en AON u bijstaan bij het inventariseren van de huidige situatie, het nemen van preventiemaatregelen en u adviseren over verzekeringsoplossingen van verschillende verzekeraars.

Laat eenvoudig je bedrijfsnetwerk en website scannen

Benieuwd waar jouw kwetsbaarheden liggen? Het is minder dan 3 minuten werk en je ontvangt binnen 24 uur de gevonden kwetsbaarheden.

Doe je Cyber Risico Scan

We sturen je door naar veiligzakelijkinternetten.nl