Cybercriminaliteit! Wat moet je ermee? 2017-07-03T06:58:28+00:00

Cybercriminaliteit! Wat moet je ermee?

Ons land behoort tot de landen met de meeste internetaansluitingen. Nergens anders in Europa maken zoveel mensen gebruik van internetbankieren als in Nederland, schrijft Alert Online. Cybercriminelen, gespecialiseerd in criminaliteit op of via internet, zijn hier natuurlijk ook van op de hoogte.

Volgens MKB Servicedesk kost cybercriminaliteit de Nederlandse samenleving naar schatting jaarlijks 8,8 miljard euro. Die kosten komen vooral voor rekening van het bedrijfsleven. Wie de dupe wordt van digitale dieven, kan dus achterblijven met een flinke schadepost. Een goede reden om je als mkb’er goed te beveiligen.

Mkb minder goed beveiligd

Toch verwachten veel kleine ondernemers niet dat ze slachtoffer zullen worden van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Alert online: Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016). Maar sommige internetcriminelen richten zich juist op het MKB. Ze weten dat grotere bedrijven de beveiliging beter op orde hebben.

Mkb’ers blijken vooral een geliefd doelwit voor cryptoware-aanvallen waarbij de computer of server wordt geblokkeerd en pas vrijgegeven als de eigenaar een bedrag betaalt. Mkb’ers beschikken over voldoende middelen en willen direct doorwerken. Ze betalen al snel het bedrag zodat de criminelen de data weer herstellen, aldus Alert Online.

Cybersecurity skills

Er is een aantal cybersecurity skills die kunnen voorkomen dat cybercriminelen hun gang kunnen gaan. Maar er valt op dat gebied nog wel wat winst te behalen voor het mkb. Zo schatten mkb-medewerkers hun eigen skills om een veilige wifi-verbinding te realiseren lager in dan werknemers van het grootbedrijf en ambtenaren. Daarnaast waarderen ze hun eigen vaardigheden om veilig met phishingmails om te gaan lager dan de overige doelgroepen. Ook denken ze niet zo goed te zijn in het maken van veilige wachtwoorden.

Inhaalslag

Verder stelt 10 procent dat zij of hun organisatie (voor zover bekend) nooit back-ups maken. Ook zijn werknemers in het mkb minder goed in staat om gegevens te beschermen tegen diefstal, verlies en schade door middel van back-ups dan de werknemers binnen het grootbedrijf en de overheid. Kortom, er blijkt een flinke inhaalslag nodig te zijn voor het mkb. Best gek, aangezien de impact van een cyber aanval net zo groot kan zijn als bijvoorbeeld een brand.

Verzekeren

Tegen een brand ben je waarschijnlijk wel verzekerd. Als mkb’er kun je tegenwoordig ook cyberrisico’s verzekeren. Bij een goede cyberrisicoverzekering kun je bij het eerste vermoeden van een hack of datalek bellen naar een alarmlijn. Zo’n cyberverzekering is vooral interessant als jouw bedrijf in sterke mate afhankelijk is van IT-systemen of het beheer van gegevens. Maar over een aantal jaar ben je niet meer de enige. Dan is de cyberverzekering de normaalste zaak van de wereld, verwacht het Verbond van Verzekeraars.

Branche Geregistreerde Nederlandse Uitvaartondernemingen

Laat eenvoudig je bedrijfsnetwerk en website scannen

Benieuwd waar jouw kwetsbaarheden liggen? Het is minder dan 3 minuten werk en je ontvangt binnen 24 uur de gevonden kwetsbaarheden.

Doe je Cyber Risico Scan

We sturen je door naar veiligzakelijkinternetten.nl