Transport en Logistiek Nederland 2017-07-21T11:06:00+00:00

Voorwoord

Het blokje hout tussen uw deur

“Waar gaat dit over?!”, denkt u waarschijnlijk. Het blokje hout tussen de deur is immers verleden tijd. Ja, inderdaad. Iedereen weet inmiddels dat een blokje hout tussen de deur vragen is om grote problemen. De fysieke beveiliging van uw pand heeft u ongetwijfeld goed geregeld, maar geldt dit ook voor de ICT beveiliging? Het ontbreken van een ICT beveiligingsbeleid is nog gevaarlijker dan het bekende blokje. U maakt het criminelen wel heel makkelijk om toegang te krijgen tot uw geld, goederen en informatie.

Cybercrime is een groeiende vorm van criminaliteit en niet alleen voor grote multinationals. Cybercrime kan namelijk alle bedrijven treffen: groot, midden en klein. Het kost Nederlandse bedrijven en overheid naar schatting jaarlijks 10 miljard euro. Bewustwording in het kader van cybersecurity moet dan ook een vast onderdeel zijn van uw bedrijfsvoering. Gegevens van klanten die misbruikt worden, goederen die zoekraken of verkeerd worden afgeleverd kunnen het imago van het bedrijf schaden. Ook de achterban van TLN heeft helaas regelmatig te maken met vormen van cybercrime, zoals malware en ransomware.

U denkt misschien “dit overkomt mij niet”, helaas is de realiteit anders. Criminelen zijn nu eenmaal niet kieskeurig! De transport en logistieke sector is sterk afhankelijk van computers en systemen voor de planning en het vervoer van goederen. De informatiestroom binnen de transport- en logistieke sector verandert en digitale risico’s liggen op de loer bij alle ketenspelers.

Wat kunt u doen om uw bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit? Een startpunt is goede beveiliging van uw digitale informatie. Wachten met actie tot er een incident plaatsvindt, betekent dat u echt te laat bent. Dat gaat u veel geld kosten, en leidt mogelijk tot verlies van klanten. De continuïteit van uw bedrijf kan zelfs in gevaar komen. Het is belangrijk uw goederenstroom te beschermen en cyber inbreuken te voorkomen.

TLN is betrokken bij de landelijke aanpak van cybercrime binnen het bedrijfsleven. Dit E-Magazine is speciaal bedoeld voor u als ondernemer in de transport- en logistieke sector. Mijn advies is om ook uw digitale deur goed af te sluiten en het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,
Arthur van Dijk
Algemeen Voorzitter
Transport en Logistiek Nederland

Arthur van Dijk
Algemeen Voorzitter
Transport en Logistiek Nederland