De branche van transport en logistiek in cijfers 2017-07-21T10:45:47+00:00

De branche van transport en logistiek in cijfers

De transport- en logistieke branche kent lage marges die voortkomen uit hoge concurrentiedruk. Hierdoor is het van belang dat deze bedrijven effectief werken om de kosten zo laag mogelijk te houden. Grotere ondernemingen zijn dan ook volledig van IT afhankelijk. Een aanval van een cybercrimineel heeft desastreuze gevolgen voor de bedrijfsvoering.

Transport GPS

Effect van cybercriminaliteit binnen de branche

Onderzoek in de transport- en logistieke branche wijst uit dat deze sector veelvuldig in contact gekomen is met cybercriminaliteit: 78,5% van de respondenten gaf aan weleens te maken hebben gehad met cybercrime. In de meeste gevallen ging het hierbij om een virusbesmetting van malware.

Invloeden op de online veiligheid

Het belang van veilige IT-systemen voor transport en logistiek zien we terug als we kijken naar het beheer van IT binnen het bedrijf. Meer dan de helft van de bedrijven heeft intern een IT-afdeling die alle voorzieningen beheert. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Het zelf in beheer nemen van de IT-systemen heeft een nadeel. Updates worden niet automatisch uitgevoerd en regelgeving vanuit het bedrijf staat niet duidelijk genoteerd. Zo heeft 82,1% van deze respondenten geen beleid voor het gebruik van privé apparaten op de werkvloer en gebruikt 18,3% nog Windows XP.

security

Cyberverzekering en security

Verzekering tegen cybercriminaliteit is niet het eerste waar een ondernemer aan denkt als hij begint met zijn bedrijf. Eén op de drie ondernemers uit de transport- en logistieke branche weet bijvoorbeeld niet wat een cyberverzekering inhoudt. 83,9% van de respondenten geeft aan geen cyberverzekering hebben. Desondanks zijn ondernemers tevreden over hun online veiligheid. Meer dan de helft geeft aan voldoende beveiligd te zijn tegen cybercrime en denkt dat ze geen potentieel slachtoffer zijn.

Onderzoeksprofielen

ZELFSTANDIGE ZONDER PERSONEEL

(1-2 VOERTUIGEN)

IT wordt grotendeels zelf beheerd maar men maakt geen gebruik van eigen applicaties. Back-ups worden sporadisch gemaakt en er is weinig sprake van eigen security configuraties.

“Ik kan mij haast niet voorstellen dat ik een interessant doelwit zou zijn voor gerichte cyberaanvallen.”

KLEINE ONDERNEMERS

(3-24 VOERTUIGEN)

IT in eigen beheer en servers in eigen bezit omdat het om kleine simpele systemen gaat. Back-ups worden regelmatig gemaakt en gescheiden bewaard. Men is gedeeltelijk afhankelijk van IT-systemen. Security van de IT-systemen wordt voornamelijk bepaald door de configuratie van de externe partij.

MIDDELGROTE ONDERNEMERS

(25-74 VOERTUIGEN)

In veel gevallen heeft men een eigen IT/applicatiebeheerder in dienst maar is het systeembeheer extern. De bedrijven zijn afhankelijk van IT om te kunnen functioneren. In alle gevallen is security een onderwerp waarover nagedacht is.

GROTE ONDERNEMERS

(75+ VOERTUIGEN)

Alle gesproken bedrijven in deze categorie hebben een eigen server en eigen IT-beheerders. De IT-security wordt bepaald door configuraties en beleidsstukken van hoofdvestigingen. Deze bedrijven zijn afhankelijk van IT-systemen en hebben daarom sterke maatregelen genomen om te garanderen dat hun systemen naar behoren functioneren.

“Alles is hier zo geautomatiseerd dat we gewoon niet zonder kunnen.”

Transport en Logistiek Nederland

Laat eenvoudig uw bedrijfsnetwerk en website scannen

Benieuwd waar uw kwetsbaarheden liggen? Het is minder dan 3 minuten werk en u ontvangt binnen 24 uur de gevonden kwetsbaarheden.

Doe de Cyber Risico Scan

U wordt doorgestuurd naar veiligzakelijkinternetten.nl